Śniadanie do pracy – co warto jeść w pracy
Powiadają, że „śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia”. Jednak wielu z nas zdarza się po prostu nie zdążyć go zjeść z rana i idziemy głodni do pracy. Nie zdajemy sobie sprawy, że to, co zjemy rano, da nam energię i dobre samopoczucie na dalszą część dnia. Jednak co zrobić, gdy nie zdążymy zjeść w domu? Jak może wyglądać śniadanie do pracy? Na te oraz inne istotne pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule!
Śniadanie w pracy – czy warto je szykować?
Wiele osób nie ma czasu zjeść śniadania przed wyjściem do pracy. Chcąc zdążyć na swoją zmianę, muszą się często spieszyć. Dlatego warto wtedy pomyśleć o wzięciu ze sobą przygotowanego wcześniej tzw. Lunchbox’a i termosu z kawą bądź herbatą. Warto pomyśleć w takiej sytuacji o pełnowartościowym posiłku na początek dnia, aby dać naszemu organizmowi „kopa” do działania i napełnić go energią.
Jeśli zjemy śniadanie w domu, to wciąż warto zabrać do pracy jedzenie. Powinniśmy mieć bowiem na uwadze drugie śniadanie. Posiłki powinno się jeść regularnie, co około 3 godziny. W pracy spędzamy natomiast 8 godzin, a do tego trzeba doliczyć czas dojazdu. Nawet najbardziej sycące śniadanie to za mało, aby przetrwać cały dzień bez uczucia głodu.
Dlaczego bierzemy drugie śniadanie do pracy?
Mówi się, że śniadanie powinno zawierać około 25-35 procent naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego – sprawia to, że mamy siłę na cały dzień efektywnej pracy. Jednakże wiele osób po przebudzeniu nie czuje głodu. Są też sytuacje, kiedy nie możemy zjeść wczesnego śniadania — np. bierzemy leki na czczo i musimy odczekać. Rozwiązaniem jest pierwszy posiłek jedzony w pracy.
Ile trwa przerwa śniadaniowa w pracy?
Każda osoba, która zatrudniona jest w Polsce, ma prawo do przerwy w pracy. Za ową przerwę przysługuje pracownikowi normalne wynagrodzenie. Jeżeli czas pracy osoby zatrudnionej w ciągu doby przekracza sześć godzin, to należy się jej 15 minut przerwy. Mowa jest o tym w Kodeksie Pracy (art. 134 Kodeksu Pracy). Ten czas warto wykorzystać na zjedzenie śniadania, które poprawi poziom sytości. Będziemy mieć energię na kolejne godziny efektywnej pracy.
Prawo do przerwy śniadaniowej
Przerwa śniadaniowa należy się każdej osobie zatrudnionej w trakcie wykonywania powierzonych jej zadań. Może się ona odbyć w dowolnym momencie lub być narzucona przez pracodawcę. Niemożliwa jest odmowa przez pracownika odbycia przerwy oraz przełożenia jej na poczet np. wcześniejszego wyjścia z miejsca zatrudnienia.
Istnieje także prawo, które umożliwia pracodawcy wprowadzenie dodatkowej, nieodpłatnej przerwy. Ta nie może trwać dłużej niż godzinę dziennie. Pamiętać jednak należy, że takie włączenie dodatkowej przerwy wydłuży czas pracy pracownika. Jeśli pracujemy od 8 do 16 i będziemy mieli w tym czasie godzinną przerwę nadprogramową, niewliczaną w nasz czas pracy to musimy skończyć pracę o godzinie 17.
Śniadanie w pracy, a jakość pracy
Spożywanie posiłków podczas przerwy w pracy to nie jedynie zastrzyk niezbędnej do funkcjonowania naszego organizmu energii. Warto skorzystać z niej także po to, aby odpocząć chwilę w trakcie ciężkiego dnia.
Taka przerwa jest dobra z wielu powodów. Przede wszystkim możemy się nasycić. Kiedy nasz organizm domaga się pożywienia, to trudno się skoncentrować na pracy. Chwila przerwy to również szansa na lepszą integrację zespołu tak samo, jak przerwa na kawę. Oderwanie się od obowiązków poprawia samopoczucie, co też zwiększa naszą energię.
Co to są zdrowe posiłki?
Istotne jest nie tylko jedzenie drugiego śniadania. Trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Zbilansowane posiłki poprawiają funkcjonowanie organizmu i mają wpływ na nasze zdrowie. Powinniśmy też pamiętać, że każde z dań, które jemy, należy spożywać o podobnych porach, co dnia poprzedniego.
W zależności od rodzaju pracy, którą wykonujemy nasze zapotrzebowanie energetyczne jest większe – pracownik fizyczny potrzebuje więcej energii niż osoba, która zatrudniona jest jako asystent w biurze. Jeśli natomiast chodzi o odpowiednie wartości kaloryczne dla poszczególnych osób, warto posiłkować się źródłami, które wskazują wcześniej wymienione dane bądź skonsultować się w prywatnym zakresie z odpowiednią osobą – jest nią najczęściej dietetyk.
Zdrowe śniadanie, to znaczy jakie? Polecane składniki
Aby dbać o siebie, powinniśmy jeść zdrowe drugie śniadanie. W jego skład powinny wchodzić:
- warzywa lub/i owoce;
- pełnoziarniste produkty złożone, które zawierają w składzie węglowodany złożone. Należą do nich: płatki owsiane — górskie bądź zwykłe, niesłodzone płatki zbożowe, ale także pełnoziarniste pieczywo i kasze;
- produkty z białkiem – nabiał, ryby, jaja, mięso, produkty sojowe oraz nasiona roślin strączkowych;
- zdrowe, naturalne tłuszcze, które wchodzą w skład wymienionych produktów – awokado, orzechy, łosoś. Również olej lniany, który dodany może zostać do wcześniej przygotowanej sałatki.
Podnieś wartość drugiego śniadania
Nie bez powodu śniadanie uważa się za najważniejszy posiłek. Dostarcza on energii o poranku i pomaga się obudzić. Dlatego powinno być wartościowe. Wiele osób uważa, że dobre na śniadanie są jajecznica, czy owsianka. Również na śniadanie do pracy możesz je przygotować. Najważniejsze jest, aby śniadanie miało wartość energetyczną, a przy tym było lekkie. Posiłek jedzony w pracy będzie lepszy także wtedy, gdy przygotuje się składniki w odpowiedniej formie.
Warto zaplanować przygotowanie jedzenia dzień wcześniej. Pozwoli to oszczędzić czas rano. Szczególnie jeśli chcemy wziąć ze sobą placki lub sałatkę. Także pokrojenie na mniejsze kawałki doskonale sprawdza się w pracy. Ułatwia to jedzenie, a także spakowanie posiłku. Duże znaczenie ma uwzględnienie warunków pracy. Jeśli mamy możliwość podgrzania, możemy zrobić jedzenie na ciepło, ale nie w każdej firmie się da. Czasem jedyną możliwością są kanapki lub sałatki, pakowane w szczelnie zamykane pojemniki. Dobrym pomysłem jest spakowanie świeżych warzyw i owoców gotowych do jedzenia (umytych, obranych, a najlepiej pokrojonych). To łatwa do przyjęcia porcja witamin i minerałów.
Co na śniadanie do pracy?
Na śniadanie do pracy można wziąć kanapki lub ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe. Zdarza się również tak, że pomimo pełnej lodówki nie mamy pomysłu, co moglibyśmy przygotować sobie na śniadanie do pracy. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na pyszne i zdrowe posiłki:
Owsianka
Możemy przygotować ją na wodzie, mleku zwierzęcym i roślinnym bądź z jogurtem naturalnym. Warto wykorzystać płatki owsiane bądź mieszanką różnych płatków zbożowych. Natomiast kwestia dodatków jest bardzo szeroka, choć szczególnie poleca się dorzucenie do niej dużej porcji świeżych lub suszonych owoców. Do miski płatków owsianych pasuje też łyżeczka siemienia lnianego.
Taka owsianka to bardzo pożywny posiłek. Warto także dodać do niej orzechy, kostkę gorzkiej czekolady lub bakalie. Dla chcących dodać odrobiny słodyczy zaleca się miód bądź syrop klonowy.
Pudding z kaszy
Najlepszy jest pudding z kaszy jaglanej oraz owsianej, ale coraz częściej spotykane są wersje z gryczaną. Przygotowuje się go na bazie mleka roślinnego lub krowiego. Dodatki można wykorzystać takie jak w owsiance. To również świetny posiłek, który sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Gofry, naleśniki, placuszki
To potrawy, które są wszystkim dobrze znane! Pyszne, puszyste i sycące! Ponadto mamy szeroką gamę dodatków. Owoce, które chcemy dodać, możemy przyrządzić wraz z ciastem bądź posypać nimi gotowe placki. Natomiast jako dodatek białkowy można użyć do nich twaróg, jogurt naturalny, serek bądź ich roślinne odpowiedniki. Do wersji na słodko sprawdzą się czekoladowe smarowidła z awokado, które można znaleźć w Internecie.
Warto pamiętać, że przygotowane ciasto na naleśniki może stać w lodówce około 3 dni. Dlatego też nie musimy codziennie robić nowego. To pozwoli szybko przygotować posiłek do pracy.
Kanapka do pracy — co zamiast pieczywa na śniadanie?
Mimo że tak wiele jest potraw, to czasem nie potrafimy zrezygnować z klasycznej kanapki na dobry początek dnia. Jednak coraz większa świadomość społeczeństwa pokazuje, że chleb nie jest najzdrowszy, tym bardziej w sytuacji, gdy nie jemy jednej kanapki, a kilka. Są jednak zamienniki chleba!
Jednym z ciekawszych zamienników jest chlebek lekkostrawny z warzyw. Musimy zrobić niegrube placki, do których szczególnie poleca się kasze (np. gryczaną bądź jaglaną). Następnie wymieszać je wraz z warzywami – np. pomidorami suszonymi oraz fasolą i przyprawić ulubionymi przyprawami. To szybki i pyszny zamiennik, który rewelacyjnie sprawdzi się sam bądź z dressingiem.
Innym rozwiązaniem w kwestii zmiany nawyków żywieniowych są gotowe suchary – to kruche chlebki, które mogą być gryczane albo orkiszowe. Możemy je kupić w każdym sklepie. Jednakże powinniśmy pamiętać, że produkty te należą do wysoko przetworzonych i nie możemy się na nich opierać, chcąc być na diecie.
Fajna kanapka, czyli jaka?
Dla osób, które ponad wszystko cenią „klasykę gatunku”, idealna na drugie śniadanie jest wciąż kanapka. Ta nie musi być nudna. Aby była pożywna, weźmy pieczywo pełnoziarniste. Dodajmy do tego odrobinę masła bądź innego tłuszczu oraz masę pysznych składników jak ser, nabiał, wędliny, ryby, hummusy bądź jajka i różnego rodzaju pasty warzywne.
Warto zadbać o to, aby kanapki wyglądały apetycznie i miały wiele składników mineralnych. Ważna jest więc różnorodność. Można też zrobić zwykłą kanapkę z serem lub wędliną i połączyć ją z sałatką.
Podsumowanie
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dzięki niemu zyskujemy energię i pozytywne nastawienie już od rana. Warto pamiętać o tym, że zjedzenie śniadania ma również wpływ na naszą efektywność w pracy. Powinniśmy zadbać o to, by nasze śniadanie było pełnowartościowe i sycące, ale nie za tłuste. Gdy brakuje nam czasu na zjedzenie rano w domu, nie bójmy się zjeść go razem ze współpracownikami – sprawi to, że zintegrujemy się i miło spędzimy czas. Musimy również pamiętać o tym, że my – pracownicy mamy prawo do przerw w pracy!